Aktuality

27.03.2016 21:21

Cvičení proti karpálům

—————

11.01.2016 11:15

Co radí bylinkářka p. Podhorná

Jaké bylinky pomáhají při nachlazení a virózách? Jak můžeme zvyšovat imunitu? Jak nám může pomoci gemmoterapie? Jarmila Podhorná představuje zásadní bylinky a ukazuje, jak je používat.

https://www.youtube.com/watch?v=Lpm0l6YHs5A

—————

03.12.2015 11:45

Pro zdravé zuby

Éterické oleje pro zdravé zuby a dásně


Esenciální oleje jsou fantastická pomoc pro zuby a dásně.
Které éterické oleje jsou nejlepší pro zdravé zuby a dásně?

Máta peprná (chladná, suchá) pomáhá při léčbě bolesti a v boji proti zápachu z úst (TČM chladí horko). Je skvělá v ústní vodě nebo zubní pastě, což je důvod, proč je často použitá v ústní hygieně.

Hřebíček (horký, suchý) je jeden z nejoblíbenějších ÉO pro zdravé zuby a dásně. Pomáhá v boji proti choroboplodným zárodkům a podobně jako máta peprná, snižuje bolest a bojuje proti zápachu z úst. 

Rozmarýna (teplá, suchá) je působí desinfekčně a stará se také o zápach z úst. Navíc je chutná!

Manuka nebo Tea Tree (teplý, suchý) jsou všestranné oleje. Pro ústní hygienu jsou neocenitelné a pomáhají v boji proti bakteriím, oparům a špatnému dechu.

Myrha (teplá, suchá) posiluje dásně a má antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti.

Eukalyptus (teplý, suchý) je protibakteriální, proti plaku, zánětu dásní, ale je i vhodný pro dutiny (rýmy atd.)

Citrón (chladný, suchý) je antiseptický, posiluje dásně a pomáhá bělení zubů.

Skořice (horká, suchá) je dobrá pro špatný dech a proti bolesti.

 

www.bewit.cz/?identifikace=dhuqxizw5j

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

—————

17.10.2015 09:58

Na podzim

—————

04.09.2015 16:41

Jak zabránit zadržování vody v organizmu

vodaZvýšená hmotnost spojená se zadržováním vody v organismu je běžný a zároveň velmi nepříjemný jev. Nejviditelnější bývá ráno, kdy se může projevit oteklýma očima a prsty. Ze dne na den klidně můžete mít o kilo víc. Prozradíme vám, co je za tím a jak si pomoci.

Voda či tuk?

Aby přibyl jeden kilogram tuku za jedinou noc, to je téměř nemožné. Pro uložení půl kila tuku byste museli přijmout o 3500 více kalorií než je doporučená denní dávka. To znamená, že na 1,3 kilogramu tuku by člověk v jeden den musel přijmout až 10 tisíc kalorií.

Jak je tedy možné ráno vstát a vážit více než den předtím? U celkově zdravého člověka je zavodnění a následný přírůstek na váze zcela běžné a většinou souvisí s tím co snědl – nebo naopak nesnědl. Optimální rovnováha v těle, zajišťovaná hormony a minerály jako sodík a draslík, se však někdy naruší a výsledkem může být pocit opuchnutosti.                                                                                                                  

     Sodík a dočasný přírůstek hmotnosti

Zavodnění se často připisuje nadměrnému množství sodíku v jídle. Ten se nachází zejména ve slaných, zpracovaných jídlech a polotovarech. Sodík je sice pro fungování lidského těla důležitý, avšak jeho množství v krevním oběhu by nemělo převýšit určité množství. Pokud si dáte štědře osolené jídlo (které následně váš krevní oběh zahltí sodíkem), vaše tělo se bude zadržením co nejvíce vody snažit všechnu tu sůl zředit. No a zadržená voda se následující ráno projeví například oteklou tváří a rukama.

Škroby a cukry a jejich podíl na dočasně zvýšené hmotnosti

Za dočasně zvýšenou hmotnost mohou někdy i jídla bohatá na zpracované sacharidy. Pokud vaše večeře obsahuje zejména cukr a škroby – tedy například pokud si dáte těstoviny, bílou rýži a slazený nápoj, odrazí se to na zvýšeném množství cukru v krvi, což následně povede k uvolnění inzulínu. Pokud se ale inzulínu uvolní hodně, může to mít za následek zadržování sodíku a tekutin v těle. Konzumace jídla bohatého na sacharidy tedy často vede k prudkému zvýšení hladiny inzulínu, což může jít ruku v ruce se zadržováním tekutin .

Hormonální změny a dočasně zvýšená hmotnost

Na zadržování vody v těle se podílejí i jiné hormony. U žen se běžně vyskytují hormonální změny v rámci menstruačního cyklu – ty se často projeví jedním či dvěma kily navíc po dobu přibližně jednoho týdne. Kolísání hladiny hormonů se sice nevyhnete, ale můžete si pomoci upravením jídelníčku.

Tipy na regulaci zavodnění a souvisejícího zvýšení hmotnosti

Dočasný přírůstek na váze způsobený zadržováním vody můžeme ovlivnit jednoduchou úpravou jídelníčku. To ale platí pouze v případě, že zadržování vody v těle je opravdu krátkodobý úkaz. Pokud je za zadržováním vody v těle například jiné onemocnění nebo užívání léků, je nutné se o dalších krocích poradit s lékařem.

  • Eliminujte konzumaci soli – Zařaďte do jídelníčku jídla v jejich co nejpřirozenější formě. Vyhnete se tím nadměrnému množství sodíku, který se vyskytuje ve zpracovaných jídlech. Vyhýbejte se omáčkám, jídlům rychlého občerstvení či koření, a při vaření a stolu sůl používejte jen střídmě.
  • Snižte příjem upravených škrobů a cukrů – Nahraďte bílý chléb, bílou rýži a těstoviny jejich celozrnnými verzemi. Tím, že je trávení celozrnných výrobků pomaleji, nezpůsobují prudký nárůst cukru v krvi a výrazné uvolňování inzulínu. Zapomeňte na slazené nápoje a pijte místo nich vodu nebo čaj.
  • Nezapomeňte na dostatečný příjem vody – I když se může zdát, že další pití vody je při jejím nadměrném zadržování v těle nesmysl, není to tak. Vypitím 6 až 8 sklenic vody denně tělu pomůžete zbavit zbytečné soli a už zadržované tekutiny.
  • Doplňte si draslík – Přítomnost draslíku je nezbytná k udržení tělesných tekutin v rovnováze, ale lidé na to často zapomínají. Snažte se proto tento minerál, který je součástí zejména ovoce a zeleniny, pravidelně zařazovat do vašeho jídelníčku.
     Zdroj: https://www.rehabilitace.info/zdravotni/tipy-jak-zabranit-zadrzovani-vody-v-organismu/

—————

03.09.2015 16:38

Máte potíže s krevním tlakem?

Krevní tlak není radno podceňovat. Naštěstí nemusíte hned šahat po lécích, jelikož i bylinky dokáží vaše tělo opět napravit.

Bylinky na nízký tlak

Nízký tlak značí to, že se krev pumpuje málo. Můžete tak být malátní, omdlévat, být „duchem jinde“ a celkově si připadat jako bez života.

Lékořice lysá

Nejčastěji se na nízký tlak doporučuje lékořice lysá. Ta obsahuje glycyrin, jež podporuje vyplavení hormonů nadledvinek, díky tomu tělo zadržuje sůl a vylučuje draslík. Výsledkem je jiné hospodaření organismu s vodou a vyšší tlak.

Lékořici můžete často sehnat i v pendrecích a bonbónech. Nesmíte to ale s nimi přehánět, jinak hrozí vznik otoků.

Rozmarýn lékařský

rozmarýn lékařskýRozmarýn je dozajista jednou z hlavních zbraní boje proti nízkému tlaku. Podle studií zvyšuje krevní tlak a posiluje celý nervový systém.

Často si lidé dělají rozmarýnové víno, jelikož i samotný alkohol pomáhá se zvýšením krevního tlaku.

Na rozmarýnové víno budete potřebovat asi 20 gramů usušených rozmarýnových lístečků a litr bílého vína. Po 5 dnech odstáté víno s lístky přeceďte. Víno pak pijte před jídlem nebo při potížích. Denně půl až 2 skleničky.

Pokud vám víno nedělá dobře, můžete si na zvýšení tlaku uvařit čaj.

Budete potřebovat lžičku rozmarýnu, lžičku zázvoru (kořene), půl lžičky skořice a 4 hřebíčky. Celou směs přelijte vroucí vodou a nechte 15 minut odležet. Poté už jen čaj přecedíte. Doporučujeme čaj užívat po dobu 4 týdnů.

Jmelí bílé

Další léčivou bylinkou, kterou ke zvýšení tlaku můžete využít, je jmelí bílé. Pozor však na předávkování nebo dlouhodobé užívání.

I z jmelí si můžete udělat zdravé víno.

Přibližně 30 gramů natě jmelí necháte vylouhovat po dobu 10 dní v litru bílého vína. Poté víno přecedíte. Doporučujeme pít 1 až 2 skleničky před jídlem po dobu maximálně 3 dní.

A opět, pokud vám alkohol nesvědčí, můžete si ze jmelí a dalších bylinek uvařit čaj.

Budete potřebovat tři čajové lžičky jmelí, které zalijete 750ml studené vody a necháte 8 hodin louhovat. Poté si vezmete tři čajové lžičky řebříčku, rozmarýnu a hlohu a rovněž zalejete 750ml – tentokrát vroucí – vody a necháte 5 minut odstát. Obě výluhy pak slejete dohromady a přecedíte. Doporučujeme pít 3 hrnky teplého čaje každý den.

Kokoška pastuší tobolka

Kokoška stabilizuje tlak a je tak tou správnou bylinou pro váš problém. Nejčastěji se z kokošky vaří čaj.

Čajovou lžičku kokošky zalijete vroucí vodou a necháte 5 minut odstát. Poté čaj přecedíte a můžete pít. Doporučujeme jeden až dva hrníčky denně.

Další bylinky s obsahem vitamínu C

rakytník řešetlakový účinkyPodle výzkumů a studií vitamín C posiluje hormony v nadledvinkách a tím zvyšuje tvorbu adrenalinu. A adrenalin pak zvyšuje krevní tlak. Proto byste měli konzumovat velké množství vitamínu C, ať už z citrusových plodů nebo tabletek.

Ovšem na vitamín C jsou bohaté i některé bylinky. Určitě můžeme jmenovat rakytník řešetlákovýšípek a křen.

Káva

Ačkoliv se nejedná o bylinku, musíme zmínit kávu. Jeden šálek kávy vám rozhodně pomůže se zvýšením krevního tlaku a celkovým nabuzením organismu. Využít můžete i zelenou kávu, která působí mimo jiné jako antioxidant a často se v přípravcích obohacuje o vitamín C.

Bylinky na vysoký tlak

Vysoký tlak je ještě nebezpečnější než ten nízký. V médiích je často označován jako „tichý zabiják“ a to není vůbec daleko od pravdy. Pokud trpíte vysokým tlakem, ze všeho nejdříve byste se měli poradit se svým lékařem.

Česnek

Česnekčesnek kuchyňský bude určitě vaším věrným pomocníkem v boji proti vysokému tlaku. Už několik studií prokázalo jeho schopnosti snižování cholesterolu a rozšiřování cév a to při vysokém tlaku nesmírně oceníte.

Navíc stačí jeden stroužek česneku denně. Nešetřete jím ani v jídlech. A pokud byste si chtěli opravdu vyhrát, můžete si udělat vlastní tinkturu, smícháním česneku s potravinářským lihem. Opět bude stačit lžička tinktury denně.

Hloh obecný

Hloh se už tradičně používá v léčbě zvýšeného krevního tlaku (ale také i při chorobách srdce a cév). Není známo, že by měl hloh nějaké vedlejší účinky, ale přesto užívání konzultujte s lékařem. Z hlohu se používají květy a listy, ze kterých se následně vaří čaj.

Cibule

Cibule obsahuje antioxidanty, které pomáhají s prevencí srdečních chorob a mrtvice. Ve studiích takové pomáhala s redukcí diastolického i systolického krevního tlaku. Podobně jako u česneku tak při vaření používejte více cibule.

Meduňka

Meduňkameduňka lékařská nejen, že pomáhá snižovat tlak, ale působí i jako uklidňující prostředek tlumící bolest. Nemá žádné vedlejší účinky, nehrozí tedy žádné předávkování.

Často se setkáte s meduňkovým čajem, který je jednoduchý na přípravu.

Budete potřebovat 2 čajové lžičky meduňky, které zalijete vroucí vodou. Čaj přikryjete, necháte 15 minut odstát a můžete pít. Doporučujeme pít až 3krát denně.

Zběhovec plazivý

Hořká bylina, která roste jen na jaře, vám pomůže s krátkodobou úlevou od vysokého tlaku. Ze sušené natě a květů zběhovce si připravte čaj.

Jmelí a kokoška

Jmelí i kokošku můžete používat, i co se týče vysokého tlaku. Obě byliny totiž tlak stabilizují, a tak fungují v obou případech.

Používejte je stejně jako s nízkým tlakem. U jmelí opět pozor na předávkování nebo dlouhodobé užívání.

Koření – Oregano, chilli, kurkuma, skořice

K vypořádání se s vysokým tlakem vám může pomoci i správné koření.

Oregano je skvělé proti vysokému tlaku, díky obsažené látce carcacrol, která snižuje srdeční frekvenci a pomáhá tak se snížením krevního tlaku.

Chili zase obsahuje látku capsaicin, která působí pozitivně na srdce, rozšiřuje cévy a tím pádem snižuje tlak. Nejvíce capsaicinu mívá kajenský pepř.

Žluté koření kurkuma obsahuje kurkumin a funguje podobně jako chilli. Má protizánětlivé účinky, rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak.

Skořice nejen že snižuje krevní tlak, ale také pomáhá zvyšovat množství antioxidantů a slouží jako prevence diabetu.

I další koření pomáhá s krevním tlakem, jmenovitě třeba fenyklčerný pepřbazalkaestragon,zázvor a česnek medvědí.

kvalitní oleje na krevní tlakPoužívejte kvalitní oleje.

Podle studií je na vysoký tlak skvělým pomocníkem i olivový olej, který podporuje působení léků. Používejte pouze kvalitní oleje, ať už je to ten olivovýsezamový nebo lněný.

Do svého jídelníčku můžete zakomponovat i lněná semínka z léna setého, která jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které s vysokým tlakem rovněž pomáhají.

Kávu? Raději kakao.

Zkuste se vyvarovat kávy, jelikož ta vám spíše tlak zvýší než sníží.

Dobrou náhradou je však pravé, nerafinované kakao. To je totiž velmi silný antioxidant s velkým množstvím účinných látek. Působí pozitivně na srdce i cévy a podle jedné studie užívání kakaa snížilo krevní tlak u rizikové skupiny lidí už po 15 dnech.

Zdroj: https://bylinkopedie.cz/bylinky-na-nizky-vysoky-tlak/

 

—————